PENTINGKAH PENGAMBILAN PROTEIN???
Pengambilan
protien membantu menghasilkan sel baru maka sel mati dan sel lama ini dapat
disingkirkan. Apa kelebihan dan kebaikan protien sebenarnya ?
KEPERLUAN
PROTEIN DALAM DIET HARIAN
Protein
hakikatnya boleh didapati dalam makanan harian kita seperti ikan, ayam, daging,
kekacang dan banyak lagi. Namun protein ini mudah musnah apabila berada dalam
suhu masakan yang tinggi. Apabila ini berlaku, tubuh kita akan menyerap saki
baki protein yang ada dan selebihnya badan kita menyerap minyak hasil masakan
seperti ikan goreng, ayam goreng atau apa jua masakan terutama yang bergoreng.
Badan kita
terdiri daripada sel. Dari sel membentuk tisu. Dari tisu membentuk organ. Dari
organ membentuk sistem. Protein merupakan makanan kepada sel. Jika sel mendapat
cukup protein ditambah dengan protein yang bagus, sel yang sihat akan mudah
terbentuk demi menggantikan sel yang lama dan mati.
PENTINGKAH
PROTEIN?
Our body
need protein to grow! It’s a basic material of all living cells and
organ-building block of the body. Stuktur asas badan manusia adalah sel. Segala
penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang LEMAH
& KURANG SIHAT. Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan
yang optimum – protein diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes,
antibodies and neurotransmitter.
25% daripada
badan kita berasal (diperbuat) daripada Protein. – kuku, rambut, kulit,
otot-otot adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita
adalah protein.
Protein
berasal dari perkataan Greek (PROTOS) bermaksud – ‘the first’ dan badan kita
terdiri daripada :-
1. 66% Water
2. 25%
Protein
3. 8% Fats
4. 1%
Combination of Minerals & Vitamins 100%
TAHUKAH ANDA
?
Shaklee
adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang
soya. Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah
dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an. Selang beberapa tahun
kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr.
Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi
membina kesihatan jangka panjang.
SHAKLEE
ENERGIZING SOY PROTEIN
Ini adalah
makanan utama dalam program Shaklee. Amat penting dalam diet harian kita. Ia
merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi yang
bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya. Ia memberi tenaga yang
berpanjangan dan membaik pulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.
Soy Protein
Shaklee mengandungi 14 gram protein soya semulajadi yang baik pada setiap
hidangan. Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan
sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.
Soy Protein
tidak mengandungi kolesterol dan laktosa. Ia mengandungi semua asid-asid amino
yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9
asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya.
Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik.
Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan
pengawet.
PROTEIN SOYA
SHAKLEE IALAH NON-GMO SOY!
Shaklee
hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO
(Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity
Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee
adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah
diproses.
RISIKO
KEKURANGAN PROTEIN (SECARA UMUM):
1. Anemia
(kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
2. Kidney
disease (penyakit buah pinggang)
3. Liver
(penyakit hati)
4. High
Cholesterol (kolesterol tinggi)
5. Low blood
pressure (tekanan darah rendah)
6. Low blood
sugar (kandungan gula darah rendah)
7. Nerve
instability (Fungsi saraf tak stabil)
8. Peptic
ulcer (Ulser perut + usus)
9. Poor
wound healing (Luka ambat sembuh)
10. Poor
blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
11. Poor
vision (Penglihatan kurang baik)
12.
Irritability (Badan menggeletar)
13. Fatigue
(Letih lesu)
14. Weakness
(Lemah)
15. Water
retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
16.
Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
17. Lack of
resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)
Kelebihan ESP ini ialah;
- membantu membina dan perbaiki tisu-tisu badan, dari sel akan terbentuk organ. Dari organ terhasilnya sistem. Ia penting kepada pembentukan janin dan juga membantu untuk menambahkan susu.
- menyediakan 14gram protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk sihatkan jantung
- setiap hidangan membekalkan 50% daripada Nilai Harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat
- kandungan fitoestrogen untuk kesihatan prostat,payudara dan menepous
- indeks glisemik yang rendah untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah
Memang berbaloi ESP ni...Jadi anda pilih nak pulih sumber protein mana??
Saya pilih sumber protein SHAKLEE...ENERGIZING SOY PROTEIN
Berminat nak buat side income?
Contact saya...anda akan dapat mentor bertanggungjawab + masuk group eksklusif..
Bahijah Marzuki
Your Shaklee Independent Distributor
SID1034684
Facebook: Nur Bahijah Marzuki
Emel: masterbahijah@gmail.com
SMS 014-8281356
Whatssap: 013-2075328
PENTINGKAH PENGAMBILAN PROTEIN???
Reviewed by bahijah
on
4:10 PM
Rating:
No comments: