7 TIPS PEMILIHAN SUMBER PROTEIN TERBAIK ???
Sekadar nak berkongsi....
Protin adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan
tisu dalam badan serta komponen utama hormon manusia. Ia juga MERANGSANG fungsi
psikologi. Maka, setiap organ kita memerlukan PROTEIN.
Kekurangan protin menyebabkan:
~kelemahan dalam sistem imun untuk melawan penyakit, ~masalah
LEBIHAN AIR YANG TINGGI dalam badan,
~keHILANGAN KEPEJALAN otot
~ perubahan warna rambut
~bantut pertumbuhan
~ masalah penghadaman
~ masalah penghasilan darah dan hormon
~ PALING CRUCIAL: boleh membawa kepada KEGAGALAN FUNGSI ORGAN
Takut kan bila kekurangan protin? tapi macam mana nak pilih protin terBAIK?adakah sama ke semua protin di pasaran? Yang tu kena check adakah
protein yang kita ambil mengikut piawaian yang betul @ tidak...
Ini adalah ciri-ciri yang perlu ada bagi pemilihan sumber protein
yang TERBAIK:
Kacang soya yang tumbuh membesar secara organik
Kenapa kacang soya mesti ditanam secara organic? Ini kerana kajian
penanaman secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan
berkurangan. Dari segi kajian pula sudah terbukti ada hubungkait antara cancer
dan nitrates. Jadi amatlah penting pesticides, fungicides dan herbicides tidak
digunakan sepanjang proses pembesaran kacang soya
Kacang soya ESP merupakan soya NON GMO (tidak dihasilkan secara
genetic)
Kenapa kacang soya mestilah non genetik engineered? Secara umumnya
kacang soya yg dari jenis genetic ini adalah murah utk dihasilkan (lebih kurang
seperti vitamin sintetik dan vitamin natural) dan kebanyakkan syarikat akan
mencari cara utk menjimatkan kos dan semestinya menggunakan kacang soya yang
dihasilkan secara genetik. Dr. Louis J. Pribyl as Brazilian government
scientist menekankan yg berdasarkan kajian toksin akan dibina tanpa disedari
apabila gen baru dimasukkan di dalam sel tumbuhan.
Kacang soya yang mengandugi 9 asid amino
Badan memerlukan kesemua 9 asid amino untuk menghasilkan hormone,
jus penghadaman, antibodi dan enzyme. Jika salah satu asas asid amino hilang,
immune sistem boleh depressed 30% dan banyak fungsi badan akan terhenti.
Kacang soya yang diproses semasa pembuatan soy isolate, soyflakes
mesti dibersihkan dengan air bukan dengan alcohol
Alcohol itu haram dalam Islam tapi jika dicuci menggunakan alcohol
ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone sehingga 88% sedangkan isoflavone itu diperlukan untuk
mengurangkan risiko kanser paru-paru dan sebagainya. Isoflavones juga
bermanfaat dalam penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang
Kacang soya yang mengandungi bahan anti-thyroid/anti-growth
substance mesti disingkirkan
Soya yang mentah mengandungi "anti-growth",
"anti-tyrosine" substance sedangkan jika kekurangan bahan-bahan ini akan menyebabkan low blood pressure, low
body temperature dan restless leg syndrome. Jadi haruslah mencari produk kacang
soya yang menggunakan proses penghasilan kacang soya yang mengekalkan
bahan-bahan ini untuk mengekalkan paras
asid amino yang tertinggi dan isoflavones dimana sangat sensitif dengan
haba/kepanasan
Kacang soya yang dibuat sebaiknya tanpa proses pemanasan
Asid amino sangat sensitif dengan suhu yang panas dan dalam
sesetengah kajian, protein yang dimasak membuktikan telah termusnahnya hampir
50% asid amino penting dalam protein. Jika seseorang itu masih lagi mengamalkan
pengambilan protein yg kurang dengan asid amino mereka akan mengalami masalah
berkembangan otak dan hormon atau perkembangan tisu badan bermasalah.
Kacang soya yang ditambah dengan unsur kalsium semasa proses soy
isolate. Kenapa?
Kajian melaporan bahawa serbuk soya adalah sangat berasid dan
boleh menyebabkan kerapuhan tulang. Dan oleh yang demikian unsur kalsium yang
secukupnya mesti ditambah dalam protein soya itu untuk meneutralkan kembali
serbuk soya tersebut. Kebanyakkan pengusaha/pengeluar protein soya tidak
menambah cukup kalsium ke dalam produk mereka.
__________________________________________
ESP mengandungi kesemua ciri2 di atas...sebab tu saya pilih ESP
Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya yang terbaik. ESP
menyediakan 14gram protein soya bukan GMO berkualiti tinggi dengan semua asid
amino yg tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk keperluan 9
asid amino penting berbanding protein daripada sumber daging, telur dan tenusu
ESP adalah rendah lemak dan bebas laktosa dan kolestrol
Credit info from zahirahhafizan.blogspot.com
Jadi apa pilihan anda?? Where do you get your protein
Saya pilih Shaklee Energizing Soy Protein...
Nak jana
pendapatan hanya duduk depan laptop??
Berminat buat side income @ berniaga?
Tiada modal?
Gaji cukup makan ?
Masih belajar
lagi?
Hubungi saya…
Daftar ahli semurah RM75 sekali seumur hidup
Dapat masuk
group usahawan Berjaya & penuh dengan cas positif
Dapat mentor
yang BERTANGGUNGJAWAB
Bahijah
Marzuki
Your Shaklee
Independent Distributor
SID1034684
Facebook: Nur
Bahijah Marzuki
Emel:
masterbahijah@gmail.com
SMS/Whatssap 014-8281356
7 TIPS PEMILIHAN SUMBER PROTEIN TERBAIK ???
Reviewed by bahijah
on
10:24 PM
Rating:
No comments: