Gallery

7 TIPS PEMILIHAN SUMBER PROTEIN TERBAIK ???



Sekadar nak berkongsi....

Protin adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan serta komponen utama hormon manusia. Ia juga MERANGSANG fungsi psikologi. Maka, setiap organ kita memerlukan PROTEIN.

Kekurangan protin menyebabkan:
~kelemahan dalam sistem imun untuk melawan penyakit, ~masalah LEBIHAN AIR YANG TINGGI dalam badan,
~keHILANGAN KEPEJALAN otot
~ perubahan warna rambut
~bantut pertumbuhan
~ masalah penghadaman
~ masalah penghasilan darah dan hormon
~ PALING CRUCIAL: boleh membawa kepada KEGAGALAN FUNGSI ORGAN

Takut kan bila kekurangan protin? tapi macam mana  nak pilih protin terBAIK?adakah  sama ke semua  protin di pasaran? Yang tu kena check adakah protein yang kita ambil mengikut piawaian yang betul @ tidak...

Ini adalah  ciri-ciri  yang perlu ada bagi pemilihan sumber protein yang TERBAIK:

Kacang soya yang tumbuh membesar secara organik

Kenapa kacang soya mesti ditanam secara organic? Ini kerana kajian penanaman secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan. Dari segi kajian pula sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates. Jadi amatlah penting pesticides, fungicides dan herbicides tidak digunakan sepanjang proses pembesaran kacang soya


Kacang soya ESP merupakan soya NON GMO (tidak dihasilkan secara genetic)

Kenapa kacang soya mestilah non genetik engineered? Secara umumnya kacang soya yg dari jenis genetic ini adalah murah utk dihasilkan (lebih kurang seperti vitamin sintetik dan vitamin natural) dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos dan semestinya menggunakan kacang soya yang dihasilkan secara genetik. Dr. Louis J. Pribyl as Brazilian government scientist menekankan yg berdasarkan kajian toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan di dalam sel tumbuhan.


Kacang soya yang mengandugi 9 asid amino

Badan memerlukan kesemua 9 asid amino untuk menghasilkan hormone, jus penghadaman, antibodi dan enzyme. Jika salah satu asas asid amino hilang, immune sistem boleh depressed 30% dan banyak fungsi badan akan terhenti.


Kacang soya yang diproses semasa pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dengan air bukan dengan alcohol

Alcohol itu haram dalam Islam tapi jika dicuci menggunakan alcohol ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone sehingga  88% sedangkan isoflavone itu diperlukan untuk mengurangkan risiko kanser paru-paru dan sebagainya. Isoflavones juga bermanfaat dalam penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang


Kacang soya yang mengandungi bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan

Soya yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance sedangkan jika kekurangan bahan-bahan  ini akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature dan restless leg syndrome. Jadi haruslah mencari produk kacang soya yang menggunakan proses penghasilan kacang soya yang mengekalkan bahan-bahan  ini untuk mengekalkan paras asid amino yang tertinggi dan isoflavones dimana sangat sensitif dengan haba/kepanasan


Kacang soya yang dibuat sebaiknya tanpa proses pemanasan

Asid amino sangat sensitif dengan suhu yang panas dan dalam sesetengah kajian, protein yang dimasak membuktikan telah termusnahnya hampir 50% asid amino penting dalam protein. Jika seseorang itu masih lagi mengamalkan pengambilan protein yg kurang dengan asid amino mereka akan mengalami masalah berkembangan otak dan hormon atau perkembangan tisu badan bermasalah.


Kacang soya yang ditambah dengan unsur kalsium semasa proses soy isolate. Kenapa?

Kajian melaporan bahawa serbuk soya adalah sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang. Dan oleh yang demikian unsur kalsium yang secukupnya mesti ditambah dalam protein soya itu untuk meneutralkan kembali serbuk soya tersebut. Kebanyakkan pengusaha/pengeluar protein soya tidak menambah cukup kalsium ke dalam produk mereka.

__________________________________________

ESP mengandungi kesemua ciri2 di atas...sebab tu saya pilih ESP

Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya yang terbaik. ESP menyediakan 14gram protein soya bukan GMO berkualiti tinggi dengan semua asid amino yg tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk keperluan 9 asid amino penting berbanding protein daripada sumber daging, telur dan tenusu ESP adalah rendah lemak dan bebas laktosa dan kolestrol





Credit info from zahirahhafizan.blogspot.com





Jadi apa pilihan anda?? Where do you get your protein

Saya pilih Shaklee Energizing Soy Protein...











Nak jana pendapatan hanya duduk depan laptop??
Berminat  buat side income @ berniaga?
Tiada modal? Gaji cukup makan ?
Masih belajar lagi?

Hubungi saya…
Daftar  ahli semurah RM75 sekali seumur hidup
Dapat masuk group usahawan Berjaya & penuh dengan cas positif
Dapat mentor yang BERTANGGUNGJAWAB









Bahijah Marzuki
Your Shaklee Independent Distributor
SID1034684


Facebook: Nur Bahijah Marzuki
Emel: masterbahijah@gmail.com
SMS/Whatssap   014-8281356




7 TIPS PEMILIHAN SUMBER PROTEIN TERBAIK ??? 7  TIPS PEMILIHAN SUMBER PROTEIN TERBAIK ??? Reviewed by Nur Bahijah Marzuki on 10:24 PM Rating: 5

Social

Powered by Blogger.